Olympiërs in spe nemen op 14 t/m 18 september een voorproefje op Tokio

Voor het eerst sinds de toetreding van de klimsport tot de Olympische Spelen in augustus, wordt het Nederlands Team Sportklimmen uitgezonden naar het WK in Parijs. Tien klimmers, waaronder twee paraklimmers komen namens de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) uit voor Nederland.

Met de toelating van Sportklimmen tot de Olympische Spelen van Tokio in 2020 nog vers in het geheugen, zijn de atleten op het WK Sportklimmen in Parijs er extra op gebrand de klimwereld omver te blazen met hun prestaties. Tim Reuser en Mark Brand gaan de strijd aan in de discipline Heren Lead, waar Nikki van Bergen en Aniek Lith Dames Lead voor hun rekening nemen. In de boulderdiscipline verdedigen opnieuw Tim Reuser, Don van Laere en Nicky de Leeuw de Nederlandse eer. Mirthe van Liere en Vera Zijlstra komen uit in de discipline Dames Boulder. Bouldertopper Jorg Verhoeven moet wegens een blessure aan zijn vingers verstek laten gaan. Aan het WK Paraklimmen doen Renske Nugter en Fedde Benedictus mee.

Het WK Sportklimmen in Parijs is een van de grote toernooien in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio, waar in 2020 de 20 beste dames en 20 beste heren ter wereld zullen uitkomen. In Tokio bestaat het wedstrijdformat voor Sportklimmen uit een gecombineerde vorm van de drie disciplines (Lead, Speed en Boulder). In Parijs is er straks in Parijs per discipline een kampioen. Wie kan zich na 18 september wereldkampioen Lead, Speed of Boulder noemen? Volg het WK via de WK-website of kijk mee met de livestream.

Lead Het klimmen van in moeilijkheidsgraad oplopende routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt, wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo’n 5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt en binnen een bepaalde tijd.

Speed De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint.